Anna Zeijlemaker (Dwarsfluit)

Mijn naam is Anna Zeijlemaker. Ik ben geboren op 24 april in Amsterdam. Toen ik klein was wilde ik altijd prinses worden, maar toen bleek dat ik met Prins Willem-Alexander moest gaan trouwen, wilde ik toch liever juf worden. Uiteindelijk werd ik fluitiste. Na de basisschool ging ik naar de middelbare school in Bergen, daarna heb ik eerst nog een jaar op de Pabo gezeten en pas daarna ben ik naar het conservatorium gegaan om dwarsfluit te studeren. Ik kreeg belangstelling voor muziek toen ik al heel klein was. Dat kwam omdat mijn vader de hele dag bezig was met liedjes schrijven en zingen achter de vleugel. Er was altijd muziek in huis. Het eerste instrument dat ik bespeelde was denk ik de blokfluit.

Ik geef les in dwarsfluit, maar ik kan ook redelijk goed overweg met blokfluit en kan zelfs een beetje basgitaar spelen. Een instrument dat ik niet kan bespelen, maar dat ik wel graag onder de knie zou krijgen is viool. Het leukste aan les geven bij Ceres vind ik de fijne sfeer en de enthousiaste leerlingen. Ik word altijd blij als leerlingen blij zijn en plezier hebben in de les. Maar als ze er geen zin in hebben en nooit oefenen word ik erg verdrietig.

Zelf houd ik van heel veel soorten muziek: Ik luister graag naar Snow Patrol, Alanis Morissette, Coldplay, Patrick Watson en ik hou van jazz, maar ook klassiek vind ik erg mooi, zoals de stukken van Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Claude Debussy en nog heel veel anderen! Het mooiste aan de dwarsfluit vind ik de mooie heldere warme klank, daar wordt ik altijd vrolijk van. Ook al speel ik al jaren op dit instrument, toch heb ik nog altijd moeite met moeilijke stukken uit mijn hoofd spelen. Als ik vandaag word gebeld dat ik morgen op kan treden in het Concertgebouw van Amsterdam dan zei ik onmiddellijk JA! Het is zo'n ontzettend mooie zaal, het heeft iets magisch. Als ik zelf optreed voor publiek ben ik altijd wel een beetje zenuwachtig, omdat het toch spannend is om voor allemaal mensen te spelen, maar ook ontzettend leuk. Als ik een van mijn leerlingen op zie treden dan vind ik het mooi om te zien dat ze er plezier in hebben.

Het mooiste liedje/muziekstuk vind ik op dit moment Sonate nr.1 voor fluit en piano van Philipe Gaubert en het nummer Daydreamer van Patrick Watson. De mooiste uitspraak die ik ooit over muziek heb gelezen is: "Muziek moet het vuur doen ontvlammen uit het hart van mannen, en tranen brengen in de ogen van vrouwen." Ludwig van Beethoven.

Mijn website is: www.annazeijlemaker.nl.