Erik Brouwer (Piano Licht & Klassiek)

Mijn naam is Erik Brouwer. Ik ben geboren op 2 november 1990 op Texel. Toen ik klein was wilde ik altijd dierentuindirecteur worden. Maar ik werd Pianist. Na de basisschool ging ik naar het VWO en daarna naar het Conservatorium van Utrecht. Ik kreeg belangstelling voor muziek toen ik ongeveer 7 jaar was. Dat kwam omdat in mijn lievelingsfilm, de Aristokatten, alle katten uit de film samen gingen jammen. Dat vond ik fantastisch om te zien. Ook stond er bij ons thuis altijd een piano in de woonkamer die ik altijd erg interessant vond.

Het eerste instrument dat ik bespeelde was de trombone, maar na een half jaartje wilde ik toch liever piano spelen.

Ik geef les in piano maar ik kan ook redelijk goed overweg met andere toetsinstrumenten. Een instrument dat ik niet kan bespelen, maar dat ik wel graag onder de knie zou krijgen is contrabas. Het leukste aan les geven bij Ceres vind ik de gezellige sfeer en de goede docenten. Ik word altijd blij als leerlingen enthousiast over muziek zijn. Maar als ze thuis nooit oefenen of niet komen opdagen word ik erg verdrietig.

Zelf houd ik het meeste van improviseren in verschillende muziekstijlen. Het mooiste aan piano vind ik de oneindige mogelijkheden van het instrument. Je kunt de piano bijna onhoorbaar laten fluisteren of laten brullen als een leeuw. Ook al speel ik al jaren op dit instrument, toch heb ik nog altijd moeite met bepaalde ingewikkelde muziekstukken. Als ik vandaag word gebeld dat ik morgen op kan treden in het  Amsterdams Concertgebouw of in Paradiso dan zeg ik onmiddellijk ja omdat het mijn droom is om mooie concerten te spelen. Als ik zelf optreed voor publiek ben ik altijd erg gelukkig omdat ik dat het leukste vind om te doen. Als ik een van mijn leerlingen op zie treden ben ik apetrots. Mijn favoriete muzikant is de Amerikaanse jazzpianist Brad Mehldau omdat hij mij altijd verrast met zijn muziek. Het mooiste muziekstuk vind ik op dit moment de Rapsodie Op 79 Nr 1 van Brahms. De mooiste uitspraak die ik ooit over muziek heb gelezen is van de Franse componist Claude Debussy “Kunstwerken maken de regels; regels maken niet de kunstwerken.” 

Mijn website is www.erik-brouwer.nl